Thursday, August 27, 2009

Licin...

Alhamdulillah...semalam berbuka, licin makanan sume... Hah! apa lagi sebab ada feberet deyrang laa.... habis lak makan, xyah nak paksa2 pon....kan senang!

Along minta ibu buatkan Puding Arab & Ayam Goreng Madu Berempah. Senang keje ibu, xyah buat lauk lain dah! Along kalo dah ada ayam goreng, dia mmg x pandang menda lain....

* PS : 2-3 owg dok tanya, puding arab tu rasa camne? Len ke rasa dr puding biase? Puding suji ke? Rasa cam eskrem ke? Haha... sebenornya rasa cam puding len2 jugak cuma ada kelainan skit ar... letak nama tu sbb dpt resipi dr kawan arab... tanya kat mak arab tu panggil apa, dia cakap panggil "sweet" je... so, rasanya xcun ar nak letak sweet, tu pasal ibu letak nama Puding Arab... Senang sesangat nak buatnye & rasapon sedap, kanak2 mmg suke... meh amik resipi kat sini.

Mr hb pulak minta buatkan Mee Hailam. Jadik ibu & abah je la yang makan mee hailam tu... Anak2 x pandang dah! Sebab ada makanan yg deyrang suke...

Alang pulak nak makan kare-raisu (curry rice). Ini lagi la sonang keje ibu! Alang kalo nak makan curry, dia nak japan style....nak yg pekat2 & xmau letak apa dlm tu...cuma nak ninjin & jagaimo (carrot & potato), daging2 sume tu xnak erk! Ibu n abah lak xsuke makan curry camtu! Emmm... nasib badan ar... ibu la yg kena wat sume permintaan deyrang nih! huhuhu....

Ni pulak ada juadah dari jiran indon... Bakwan, sedap wooo....bukan leh dpt senang2 tau, nak kena pi indonesia nun baru leh makan, hahaha... alhamdulillah ada jiran tetangga yg baik hati! Terima kasih ya bu wati, bakwannya itew....

8 comments:

ain said...

wow...mcm2 yg dimasak. rajin betul fae. klu ain pulak, hr ni ikut selera anak yg ni, selera yg lain kena tunggu turn esok lusa pulak.hehe

ZaEr.. said...

Wah...sdp nmpk tu..Blh la share resepi.:)

c-idah said...

amboi kak..
ayam goreng tu nampak molek jek..

berkilat tu..
mesti sedap!!

Rinna said...

Rajinnya Fae leh masak macam2 yer.. iye laa nak memenuhi kehendak anak2 kan. Kan tak makan pulak budak2 tuh.. tak pe laa janji dia org nak makan iyer tak..hehehe

blogresipi said...

Macam2 kak Fae masak nie... siap request2 lagi nk buka pose..tu yg syok tue.hehe

Ummi said...

Fae, macam2 masak eh..sedapnya nmpak..puding arab tu lain ke dgn puding kita? Tengok cam aiskrim jek..patutlah licin..hehe

Fa'e said...

ain - xrajin pon ain. tp dah anak2 minta kena gak watkan. sian pulak! janji deyrang makan. lagipon makanan yg senang2 je akan ditunaikan..ahaks...

zaer - boleh je nak share resipi...tp kena request gak cam anak2 akak...hehehe! sbbnya akak ni malas nak menaip, kalo ada yg sudi nak mencuba baru akak hupdet resipinya...

idah - hahaha...nmpk berkilat tu pasal smpi licin berkilat gak pinggannya...tihihi...

rinna - aah, tu pasal buatkan jugak apa yg deyrang minta...

ijan - ok, ijan pon leh request gak ( dibuka utk ibu hamil, hehehe)

kak ummi - puding arab tu sama ja cam puding kita! cuma letak nama tu sbb dpt resipi dr owg arab. hehehe....tp mmg sedap & senang je nak wat! bukan kata anak2 je suke, ibu abah anakpon sukak!

Yati-M said...

macam2 juadah..sempat masak suma tu..hebat..hebat...

Scenery