Sunday, August 23, 2009

1st Ramadhan

1st day, masih malas2 & xde idea nak masak.... masak biase2 je ar... Ayam Masak Minang.

Emm...kueh? ada...kueh sampingan nie semustinye ada, apa2 pon xkisah la, asalkan ada satu jns kueh dlm menu berbuka kat dlm umah nie.... Ok, ibu watkan kueh Bingka Pisang je la...senang & tersgt la simple.

Ayam Masak Minang

Ayam

Santan

Bawang Besar

Bawang Putih

Halia

Serai

Lengkuas

Cili Kering

Ketumbar

Kunyit Hidup

Daun Kunyit

Daun Salam

- Kisar semua bahan2 kecuali ayam, daun kunyit & daun salam.

- Ambil sedikit bahan kisar, perapkan dengan ayam lbh kurang 2jam (utk menyedapkan lagi rasa ayam).

- Tumis bahan kisar sehingga bau harum.

- Masukkan ayam yang telah diperap tadi, aduk rata.

- Masukkan santan, masak dengan api perlahan sampai ayam empuk.

- Akhir sekali masukkan daun kunyit & daun salam.

* Resipi atas permintaan ijan. Sorry ijan, bahan2 tu ikut anggaran sendiri je!

2 comments:

blogresipi said...

Ayam minang tue sedap nye nampak... resipi takde ke kak?

Fa'e said...

ok ijan, kak fae dah hupdet resipinye...tapi pandai2 sendirik la anggarkan bahan2nye yea...

kak fae dpt resipi dr kawan indon mcm tu je... men hentam kromo je letak bhn2 nye tu! hehehe....

Scenery