Dek kerna bz sgt, hah! sampaikan roti kat dlm oven tu pon dah terlupa...roti yg bakar 2nd round tu terrrhangit la pulak! tu pasal ada 2 kaler... hehehe... Tak kisah ar, janji leh makan dah! Jemput sume kita makan Cream Bun hangit ibu nih!
Cream Bun
Doh :
300g Tepung Roti
6sb Gula
1/2st Garam
3sb Butter
3sb Susu Tepung
2st Yis
200ml Air
- Satukan semua bahan2 didalam BM (bread maker) & pilih butang doh.
- Setelah siap, keluarkan dan tumbuk2 sedikit doh tersebut, ketepikan.
- Sediakan cream.
- Bahagi doh mengikut kebesaran roti yg dikehendaki.
- Isikan cream dan bentukkan bulat2.
- Biarkan doh sebentar (30min), sapukan kuning telur atas permukaan.
- Bakar pada suhu 180C selama lbh kurang 20min.
Cream :
1sb Tepung Gandum
1sb Tepung Jagung
4sb Gula
1biji Telur
1sb Butter
200ml Susu Segar
- Satukan kedua jenis tepung, gula & 2 sudu susu dr sukatan dan kacau sebati.
- Masukkan telur dan kacau sebati.
- Masukkan susu selebihnya, kacau & panaskan didalam microwave.
- Setiap 1min keluarkan dan kacau. Ulang sehingga pekat.
- Setelah siap, akhir sekali masukkan butter & kacau.
*Resipi atas permintaan c-idah.
5 comments:
fae...cam tu hangit..kalau akak nyer hangit terus ireng!!!!hehehe
hangit cikit jer tue kak Fae... kite panggil garing la baru best..hehe
salam kak..
kak resepi mana?
uwaaaaa....
hangit2 lah sodap kak..
salam pknalan kak..
nmpk sdap2 smua masakan kt sini...
sy pn pnah wt kek@masakn hangit kak..
tp yg hangit tu la sodap!!licinnnnn...
minna san - tocey2....hehe, xde la hangit sgt....msh blh dimakan, cuma kalernya je lah agak tergelap cikit! tapi licin gak men ngan anak2 saye nie.... idah, nnt erk akak tepekkan resipinya....
Post a Comment