Monday, July 6, 2009

Ntah Apa

Minggu ni ibu agak terlebih rajin skit! hahaha...2 ari berturut suke plak nak wat kek je kojenye, kena angin apa ntah! sedangkan mana ada angin, dok musim panass nih! bahang kepanasan ada la....

Jom intai, jenguk, tengok kek yg ibu buat nih! Ntah kek apa ntah, men sedap ati je...tapi rasanya, alhamdulillah boleh tahan gak! Mr hb tanya "kek apa pulak ni?"....secara spontan je terkuar dari mulut ibu ni... "Kek Cornflake 3 Rasa"....wuish panjangnya nama....hehehe... sebabnya letak cornflakes & lapisan tu plak ada 3 rasa (cokelat, pandan & ichigo).

Kek Cornflake 3 Rasa (Bekas 7")

100g Tepung Gandum

100g Cornflake Hancur

100g Butter

50g Gula

50ml Susu Segar

5biji Telur

1st Esen Vanilla

3jenis Perasa (Cokelat, Pandan & Strawberi-optional, ikut apa yg ada)

1- Panaskan oven pada suhu 180C.

2- Ayak tepung.

3- Pukul butter bersama gula hingga kembang.

4- Masukkan telur satu persatu dan susu segar.

5- Kemudian masukkan tepung & cornflakes dan putar hingga sebati.

6- Akhir sekali masukkan esen vanilla.

7- Bahagi adunan kepada 3 bahagian & setiap satu dicampur dengan setiap perasa.

8- Tuang 1 bahagian, bakar selama 10min.

9- Ulangi 1 bahagian lagi. Bahagian yang ke 3 dibakar selama 20min @ hingga masak.

10- Dekiagari.

* Resipi atas permintaan kak ina.

3 comments:

ain said...

wahhh....dah create ur own recipee dah ni. dasat tu fae

Fa'e said...

kak ain - hahaha! mmg dasat..... dasat meng'oter'kan resepi lain! amik resepi tu skit, amik resepi ni skit & saye gabungkan aje....

blogresipi said...

Kalerful kek Kak Fae nie... rajin betol akak buat kueh ek.

Scenery