Sunday, July 19, 2009

Ya Beda Bedu...

Yeee haaa....ya beda bedu....dah masuk natsu yasumi (summer holiday) utk anak2 ibu! So....ibu pon yasumi jugak la dari buatkan bentou (bekal) utk deyrang! (amboi mak! sukenya ibu kalo anak2 holiday - 1month tau!...)

Mesti la ibu hepi, mau x nye....x yah poning2 kepala pikior kan bentou apa nak wat utk deyrang! Ibu boleh la goyang kaki skit! Tapiiii.... x jugak ar, hehehe... mmg deyrang holiday dr skul, x yah susah2 nak buat bentou! Cumanya lagi byk permintaan nak MAKAN bila deyrang dok lepak je kat umah ni! Tak goyang kaki jugak la jawabnya....

Ok la... x pe utk anak2 ibu yg terchenta.... asalkan anak2 ibu dok diam2 & x kacau ibu! Dah lama ibu x buat chawan mushi (japanese recipe). So, apa kata kita makan Chawan Mushi (Egg Custard - tea cup steam) sambil layan kepanasan...

Ceduk skit tengok isi kat dalam tu.... ada ebi, hotate, kinouko, asuparagusu (udang, sejenis siput - kemudi/kepah, cendawan, asparagus). Emmm, kalo boleh sume benda nak letak! hahaha....

7 comments:

blogresipi said...

Alamak.. post nie macam akak tulis dlm bahase jopun jer... manyak tak paham ler... kueh ape nie kak? hehehe.. kite neh jakun sket :D

ain said...

kuih apa ni fae..???? x de ke yg boleh di samakan ngan one of msian tradisional cakes.

FiDa@aMiDa said...

salam kak fae

tulis faham jepun ke tak faham ehhehehehhehe apa ni ya? kuih jepun ke?

Fa'e said...

ijan - akak dah letak bhs melayu gak! sori la, akak nak cepat aritu smpikan terlupa nak translate....

kak ain - hehehe, kak ain bukan kueh tapi egg custard steam. kalo org jepun makan ngan nasi tapi anak2 saya makan camtu je!

fida - haha! kalo akak x faham camne akak memandai nak tulis/masak!....boleh la skit2, setakat nak makan masakan deyrang! Ni namanya egg custard letak bermcm jenis seafood kat dlmnya tu....

blogresipi said...

Kak Fae.. tocey2.. sekarang baru paham. hehehhe... cam belajar bahasa plak... kak Fae tak caj mahai kan? hehehhe

FiDa@aMiDa said...

salam kak fae

apa maksud "onegaishimasu"?

Rinna said...

Wah pandainya Fae wat kuih jepun.. cayalaa.. iyelah dah duduk sana kena laa belajar sikit2 kan..cara nak masak makanan org sana.. :)

Scenery