Thursday, July 16, 2009

Pecah Peluh

Skali lagi menu panasss.... Jom kita pekena Udon Hailam Panas... Pesanan penaja : Sesape yg nak makan sama, kena sediakan kipas sendirik yea! Tukang masak x sediakan k... hehehe!

Wah! time makan udon hailam nie...pecah peluh dibuatnye... Udah la ajak anak2 & mr hb makan time Udon tu masih panas2 kena pulak cuaca yg panas terik ni! Kat dapur lak xde kipas...bayangkan la... emmm, tapi walo dlm suasana yg panas tu... udon kat dlm pinggan memasing, licinnnn... lapo nor nampaknya, hehehe!

Mee/Udon Hailam

Mee/Udon

Daging, udang, sotong

Putik jagung, kobis, bunga kobis, carrot

Lada sulah, serbuk pati ayam

Daun sup + daun bawang

Garam, gula

Telur

1sb Sos tiram

1sb Kicap pekat

3cwn Air

1st Tpg jagung dibancuh dgn sedikit air

3ulas Bawang putih + Halia dikisar

1. Tumis bahan kisar. Masukkan air, daging, udang, sotong, sos tiram, kicap, serbuk pati ayam,lada sulah, garam & gula.

2. Kemudian masukkan putik jagung, kobis, bunga kobis & carrot.

3. Masukkan bancuhan tpg jagung & kacau.

4. Pecahkan telur diatas kuah, tutup kuali sebentar hingga telur masak.

5. Hidang bersama mee/udon yang telah dicelur terlebih dahulu.

* Resipi atas permintaan Eynda.

5 comments:

ain said...

berpeluh2 ler mkn mee panas2.

eynda said...

Fa'e...kalau ada resepi lagi best :-D

ZhafranZahra said...

sedap nyer kak..ploh2 tgk gambo kecur ayaq liuq eheh

::@FiQ said...

adehh... makan panas2...mmg sodap...

eynda said...

Thanks utk resepi....eynda dah bookmark :-)

Scenery