Wah! time makan udon hailam nie...pecah peluh dibuatnye... Udah la ajak anak2 & mr hb makan time Udon tu masih panas2 kena pulak cuaca yg panas terik ni! Kat dapur lak xde kipas...bayangkan la... emmm, tapi walo dlm suasana yg panas tu... udon kat dlm pinggan memasing, licinnnn... lapo nor nampaknya, hehehe!
Mee/Udon Hailam
Mee/Udon
Daging, udang, sotong
Putik jagung, kobis, bunga kobis, carrot
Lada sulah, serbuk pati ayam
Daun sup + daun bawang
Garam, gula
Telur
1sb Sos tiram
1sb Kicap pekat
3cwn Air
1st Tpg jagung dibancuh dgn sedikit air
3ulas Bawang putih + Halia dikisar
1. Tumis bahan kisar. Masukkan air, daging, udang, sotong, sos tiram, kicap, serbuk pati ayam,lada sulah, garam & gula.
2. Kemudian masukkan putik jagung, kobis, bunga kobis & carrot.
3. Masukkan bancuhan tpg jagung & kacau.
4. Pecahkan telur diatas kuah, tutup kuali sebentar hingga telur masak.
5. Hidang bersama mee/udon yang telah dicelur terlebih dahulu.
* Resipi atas permintaan Eynda.
5 comments:
berpeluh2 ler mkn mee panas2.
Fa'e...kalau ada resepi lagi best :-D
sedap nyer kak..ploh2 tgk gambo kecur ayaq liuq eheh
adehh... makan panas2...mmg sodap...
Thanks utk resepi....eynda dah bookmark :-)
Post a Comment