Wednesday, March 3, 2010

Hai anak bujang ibu sorang

Anak bujang ibu yang sulong tu... sejak 2 menjak abis peksa nie rajin benor bertandang ke umah kekawan dia... depa siap gilir2 gi umah kawan, kalo time umah along, ada la 2-3 org kawan dia bawa balik! Saja datang main DS sesama... bukannya wat apa pon! Hai anak bujang ibu sorang nie...

Minggu lepas time dia gi rumah tomodachi yang sorang nie... siap bawa balik ringo 2 biji hah! Aduhai, malu pulak kita... anak2 deyrang dtg main umah kita xde bagi omiyage apa pon! Cuma ibu jamu makan je la... tapi susah jugak ngan anak2 jepun nih! deyrang tgk kueh pelik skit deyrang xnak makan! Biasa la... mesti la kueh2 msia ibu jamu kan.... Sib baik mmg dok sedia jajan2 gak kat umah nie... jadi ibu jamu jajan je la kat deyrang... hehehe...

Dari minggu lepas ringo tu dok diam dlm esbok! Takde sape nak usik! Ish... mau masuk tong jugak nnt nie... nape ntah sape pon xminta nak makan ringo tu!

Ibu pon buat je la Apple Crumb... Masa jamu kat anak2...,

Along cakap "eh, bukan chocolate ke ibu?". (ye ar, selalunya ibu suke buat chocolate crumb, nie tukar apple lak! Resipi Chocolate Crumb boleh tengok kat SINI) ...

Siap tanya lagi... "ibu bubuh ringo yang tomodachi bagi ke?".

Ibu cuma ngangguk je...

"Ala ibu, along nak makan ringo tu la..."

Ish along nie... dah seminggu ringo tu dok dlm esbok, tak nak makan. Bila dah jadi kueh baru cakap nak makan... Sib baik ibu guna sebiji je, yang sebiji lagi tu... ibu potong2 makan camtu je la...

Hai anak2, mcm2 hal! Selagi tak potong bagi kat deyrang mmg xmakan la... Yang ibu pon satu! Potong je la... kasik kat deyrang... mesti licinnye! Hahahaha...

Apa2 pon, selamat jugak 2biji apple tu kat anak2 ibu...

Apple Crumb

Crumb :

  • 3cwn Tepung
  • 1cwn Gula
  • 1sk Garam
  • 1sk Baking Powder
  • 1cwn Butter
  • 1biji Telur (dipukul)
Inti :
  • 1biji Apple (dipotong dadu kecil)
  • 2sb Butter
  • 2sb Gula
  • 1sk Serbuk Cinnamon
  • 1sk Tepung Jagung (dibancuh dengan sedikit air)
1. Untuk crumb : Gaul rata tepung, gula, garam & baking powder.

2. Masukkan telur & butter, gaul hingga jadi crumb.

3. Masukkan 1/2 crumb ke dalam loyang, tekan2 biar padat. Ketepikan.

4. Untuk inti : Cairkan butter. Masukkan apple, gula, serbuk cinnamon dan bancuhan tepung jagung. Masak atas api sederhana hingga pekat.

5. Masukkan inti kedalam loyang tadi.

6. Taburkan dengan crumb selebihnya menutupi bahagian inti apple.

7. Bakar pada suhu 180C selama 30 - 40 min.

3 comments:

♥LOVE2COOK♥ said...

Kak Fae! I dah lapar lak!!! ;)

ain said...

eerrmmmmmm...seddappp!!!

myfuzzyworld said...

Salam Kak Fae & semua pembaca blog ni,

Saya sangat memerlukan jasa baik anda semua utk participate dlm survey saya.

Disamping itu, anda juga berpeluang memenangi 4Gb Kingston Data Traveler atau 250GB Maxtor External Hard Disk.

Sila layari:
http://emilayusof.com/2010/01/blog-survey/

atau boleh terus ke:
http://www.surveygizmo.com/s/187637/blog-evaluation

TQVM
-zu-

Scenery