Monday, March 1, 2010

Bak kata acik...

Masa ibu dok sibuk ketuk pintu umah ke umah, tetiba sampai la kat satu umah nie... tanpa minta izin kat tuan umah tu, ibu memandai pi godek2 buka lemari buka esbok umah dia.... ternampak la stoberi muffin yang comel.... Kebetulan acik anak pompuan ibu nie dok duduk sebelah ibu, dia pon dok tengok juga muffin comel tu....

Apa lagi, acik cakap la... "nak chicai k-ki... nak chicai k-ki..." sambil tu dok sebut jugak "dulu ibu buatkan? nape ibu xbuat lagi?" (dah lama gak la x bermuffin bagai nie...) Alahai sian pulak kat anak pompuan ibu nie... Dia tak penah lagi minta ibu buatkan apa2 masakan kesukaan dia... mungkin belum pandai minta lagi. Apa yang ibu masak & bagi dia makan... itu aje la yang dia makan! Bukan macam along & alang, yang dah pandai minta ibu masakan itu ini...

Memandangkan nie la pertama kali acik minta nak chicai k-ki, ibu pon dgn penuh semangat, berenti memarathonkan jari jemari ibu nih! hehehe.... Ibu pi marathon kat opis ibu la pulak!

Masa dok sibuk nak wat chicai k-ki ni, acik pon sibuk nak tulun jugak. Dia yang bersemangat lebih... siap tulun aturkan paper cup la... tolong amik tamago (telur) dlm esbok la... dan bintang2 bertaburan tu pon dia la yang tulun letakkan... Maka jadik la chicai k-ki bak kata acik.... hehehe... dah boleh harap anak pompuan ibu wat keje kat dapur! Sikit hari lagi boleh la ibu bersara....

Minta maap yea tuan umah, ibu pi godek2 lemari tu... hehehe, sape lagi... umah CMG la... minta halal resipinya. Ni ibu letak kat cni pulak!

Strawberry Muffin
  • 180g Mentega
  • 140g Gula
  • 2biji Telur
  • 100ml Susu Segar
  • 220g Tepung Gandum *
  • 2sk Baking Powder * (* disatukan & diayak)
  • 1sk Perasa Stoberi
1. Putar mentega bersama gula hingga kembang. Masukkan telur satu persatu sambil terus memutar pada kelajuan tinggi.

2. Perlahankan kelajuan pemutar, masukkan tepung berselang seli dengan susu hingga habis.

3. Masukkan perasa stoberi dan gaul sebati. Sudukan adunan ke dalam paper cup yang dialas dalam acuan muffin.

4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180C selama lebih kurang 20min.

4 comments:

ain said...

ain pun lama dah copy muffin CMG ni, buat nyer tak jugak. may be cuti sek nanti, kena buat gak la.

iu rf said...

waa..

muffin dapnyeee...
untungnye jd anak ibu..heheheh

;)
kenyang tgk gamba2 kak fae dlm umah ni...adeihhh.. nk wat jugakk...tp angin lintang tgh melanda..uhuk2...=p

openid said...

Wah tak lama lagi Acik la kontrol dapor... ibu duduk je tunjuk2 nak yang mana. hihihi

ijan

kin hashim said...

lawa la cup case dia..hehhe..

Scenery