Monday, March 22, 2010

Sejukkan tekak

Sumi jelly ada lebih skit lagi kat dalam esbok tu... emmm... dapat kat anak2 mmg kejap je la licin! Mau berebut anak2 ibu nnt.... Nak bg dapat byk & anak2 x berebut, ibu pon buat la Jelly Sumi Pandan nie... menarik pon menarik! Anak2 mmg suke tgk warna warni tu. Ibu kurangkan skit pandan paste tu biar warnanya light2 gitu... kalo terang sgt, tenggelam la pulak warna sumi hijau tu... hehehe

2 - 3 hari nie dh mula panas skit, walopon angin kuat & terasa sejuk lagi.... sedap jugak sejukkan tekak dengan jelly ni kan... moh la kite makan jelly sumi sama2....

Jelly Sumi Pandan
  • 15g Serbuk Jelly
  • 700ml Susu Segar
  • 200g Gula
  • Sedikit Pandan Paste
  • 10-16biji Sumi Jelly
1. Campurkan serbuk jelly, susu segar, gula & pandan paste. Kacau sebati.

2. Masak atas api sederhana hingga mendidih.

3. Dalam bekas/loyang, susun sumi jelly berselang seli warna.

4. Tuang (2) kedalam loyang yang telah disusun sumi tadi.

5. Sejukkan. Siap dihidang.

3 comments:

mimie loma said...

salam fae...pandai nye die reka agar2 sumi ni.....btul gak tu gd idea kaaaaan...
selain nmpk cantik msti menyejukkan...nti nk try wat la..

c-idah said...

idah mintak resepi ni tau..
macehhhhhh.....

AJEZ SHIPUNDEN said...

huhuhuhu...bulan lepas masa lek kg ajez buat kak...sejibik sejibon cume agar2 kita kaler ijau,...sajer nak layan selera anak2 buah...hehhehe

Scenery