N3 sebelum nie ibu dah tayang japanese set & dah ada salah satu masakan ni... ya... Chawan Mushi. Meh kita tengok isi kat dalamnya pulak! Ada udang, crabstick, asparagus dll... Sedap jugak sesekali makan! Tapi kalo ikut tekak ibu (tekak org melayu) takleh nak masuk selalu... muak dengan rasa tamago (telur) tu...
Ibu dapat resipi ni dari sensei nihonjin, masa ibu awal2 dtg nihon ikut kelas Cosmo belajar bhs jepun. Dah lama tak buat! Sebenornya isi kat dalam chawan mushi tu boleh dipelbagaikan... ikut selera memasing!
Chawan Mushi @ Egg Custard Steam
- 3biji Telur
- 2cwn Dashi (stok ikan)
- 1sk Garam
- 1sk Kicap Manis
- Cendawan
- Udang
- Scallop (x letak - xde stok)
- Ginkgo Nut (x letak)
- Crabstick
- Brokoli/Asparagus
2. Kacau telur & masukkan (1).
3. Dalam mangkuk kecil2, letak segala bahan2 (cendawan, udang, scallop, gingko nut, crabstick, brokoli, asparagus) @ ikut selera masing2.
4. Kemudian masukkan (2) kedalam setiap mangkuk yang telah diisi bahan2 tadi.
5. Kukus selama lebih kurang 15min.
6. Siap untuk dihidangkan.
1 comment:
Sedapnya nampak kuih serabai hari tu...kita pun nak try menyerabai lah bila-bila...berdebor-debor lah pulak
Post a Comment