Monday, January 25, 2010

Alang Nak Karipap

Tetiba je alang minta ibu buatkan karipap... lama dah tak makan katanye! Emm.... yea la tu, lama x makan. Alasan je!

Ibu pon pesan ar kat mr hb soh belikan ubi keledak. Tgk mr hb bawa balik... amboi mak besau2 gedabak ubinye tu... ada la kot dlm 3 ketoi!

Ibu buat la inti karipap tu dlm seketui je! Ada 2 ketui lagi... ada sesape nak? cepat angkat tangan, cikgu kira sampai 3.... hehehe...

Karipap

Inti :

  • Keledek (dipotong dadu kecil)
  • Daging (mince-direbus terlebih dhl)
  • Bawang
  • Serbuk Kari
  • Gula
  • Garam

Pastri :

  • Tepung Gandum
  • Mentega
  • Air Sejuk

1. Untuk intinya, tumis bawang & serbuk kari seketika.

2. Masukkan bahan2 lain, masak hingga keledek empuk. Boleh ditambah air kalau agak pekat. Ketepikan.

3. Untuk pastrinya, gaul tepung bersama mentega.

4. Masukkan air sejuk, gaul & uli sebati hingga doh tak melekat ditangan.

5. Canai pastri, tekap bentuk bulat dan isi dengan inti tadi.

6. Lipat 2 pastri dan kelimkan @ guna acuan karipap.

7. Goreng & hidangkan.

4 comments:

ain said...

bestnya homemade karipap!!! ain perah sekali je buat..pas tu maleh!!hehe

emilia said...

nk karipap gk..mmg suke mkn krpap..nk buat adeh mlsnyer..tumpng mkn dgn along la:)

emilia said...

clik nipon tu k.fae

Anonymous said...

Salam Kak Fae,
Kite semua kat sini sihat..akak dan family apa khabar? ni dok angkat tangan lama dah nk karipop ni... hehe

Scenery