Ibu pon pesan ar kat mr hb soh belikan ubi keledak. Tgk mr hb bawa balik... amboi mak besau2 gedabak ubinye tu... ada la kot dlm 3 ketoi!
Ibu buat la inti karipap tu dlm seketui je! Ada 2 ketui lagi... ada sesape nak? cepat angkat tangan, cikgu kira sampai 3.... hehehe...
Karipap
Inti :
- Keledek (dipotong dadu kecil)
- Daging (mince-direbus terlebih dhl)
- Bawang
- Serbuk Kari
- Gula
- Garam
Pastri :
- Tepung Gandum
- Mentega
- Air Sejuk
1. Untuk intinya, tumis bawang & serbuk kari seketika.
2. Masukkan bahan2 lain, masak hingga keledek empuk. Boleh ditambah air kalau agak pekat. Ketepikan.
3. Untuk pastrinya, gaul tepung bersama mentega.
4. Masukkan air sejuk, gaul & uli sebati hingga doh tak melekat ditangan.
5. Canai pastri, tekap bentuk bulat dan isi dengan inti tadi.
6. Lipat 2 pastri dan kelimkan @ guna acuan karipap.
7. Goreng & hidangkan.
4 comments:
bestnya homemade karipap!!! ain perah sekali je buat..pas tu maleh!!hehe
nk karipap gk..mmg suke mkn krpap..nk buat adeh mlsnyer..tumpng mkn dgn along la:)
clik nipon tu k.fae
Salam Kak Fae,
Kite semua kat sini sihat..akak dan family apa khabar? ni dok angkat tangan lama dah nk karipop ni... hehe
Post a Comment