Kebetulan ada menu Kaki Furai untuk bentou along. Ibu pon cuba la wat... emmm... sedap! Len kali leh buat lagi la...hohoho.
Senang je nak buat kaki furai ni... beli kaki, rebus, celup telur, salut bread crumb, goreng.... siap utk dimakan! lalalalala..... Ros, k fae cnp resipinye yea, tapi k fae ada tokok tambah skit! Ikut citarasa k fae... gomen ne!
Kaki Furai (Fried Oysters)
- 1 pek kaki (direbus terlebih dhl)
- 1/2 cawan breadcrumb
- 1/3 cawan tepung gandum
- 1 biji telur
- Sedikit lada sulah (k fae gantikan ngan serbuk kari + garam)
- Minyak untuk menggoreng
2. Gaul kaki tadi dengan sedikit serbuk kari + garam, kemudian salut satu persatu kaki dengan tepung gandum, kemudian celup telur dan akhir sekali salut dengan breadcrumb, ulang celupan telur dan breadcrumb sekali lagi bagi mendapatkan coating yang lebih tebal.
3. Goreng kaki tadi di dalam minyak panas hingga keperangan.
4. Sedap dimakan bersama mayonis & salad.
8 comments:
kaki ayam ke fae?? ain lum pernah try mkn kaki ayam lg. sedap eh??
Kaki apa nih kak??? :)
bukan kaki la adik-adik ku sayang. Ain n love.. Rasa kak gerau oyster. panggilnya kat Jepun kaki yeer. he he he. kelakor la pulak ek. Salam kenal dari kak gerau.
Salam Kak Fae,
Adoiiiiii...cedappnyer!!!! dah dua kali tgk menu celup2 nie.. geramnyer!!!
Kihkihkih~ oyster erk??? ingatkan kaki apa tuh smlm!
KakGerau, tks ya...kihkihkih! Tergelak Love...KakAin, we were in the same boat! ;)
kak fae tahu tak..kalau buat sup ayam.bahagian kaki tu saya yg punya...org lain tak boleh mkn...anak2 pun suka kaki ayam...ayah dia org pulak marah kami mkn kaki....i'm a kaki ayam Lover...shud try this new resepi...:)
Salam kak fae,
Hu, ada lagi tak kaki yang bole dimakan tu? nak rasa cikit.. kiki. saya ketinggalan ketapi..
Post a Comment