Wednesday, December 9, 2009

Kaki Yg Boleh Dimakan...

Tak penah ibu beli kaki (oysters) nie.... selalunye dok tgk je kat tv tu! ntah camne tgk kat umah ros... ish tingin nak rasa la plak! hehehe...

Kebetulan ada menu Kaki Furai untuk bentou along. Ibu pon cuba la wat... emmm... sedap! Len kali leh buat lagi la...hohoho.

Senang je nak buat kaki furai ni... beli kaki, rebus, celup telur, salut bread crumb, goreng.... siap utk dimakan! lalalalala..... Ros, k fae cnp resipinye yea, tapi k fae ada tokok tambah skit! Ikut citarasa k fae... gomen ne!

Kaki Furai (Fried Oysters)

  • 1 pek kaki (direbus terlebih dhl)
  • 1/2 cawan breadcrumb
  • 1/3 cawan tepung gandum
  • 1 biji telur
  • Sedikit lada sulah (k fae gantikan ngan serbuk kari + garam)
  • Minyak untuk menggoreng
1. Kaki direbus selama 2 hingga 3 minit, toskan airnya dan alaskan kaki tadi dengan kitchen paper bagi menyerap lebihan air.

2. Gaul kaki tadi dengan sedikit serbuk kari + garam, kemudian salut satu persatu kaki dengan tepung gandum, kemudian celup telur dan akhir sekali salut dengan breadcrumb, ulang celupan telur dan breadcrumb sekali lagi bagi mendapatkan coating yang lebih tebal.

3. Goreng kaki tadi di dalam minyak panas hingga keperangan.

4. Sedap dimakan bersama mayonis & salad.

8 comments:

ain said...

kaki ayam ke fae?? ain lum pernah try mkn kaki ayam lg. sedap eh??

LOVE2COOK said...

Kaki apa nih kak??? :)

Deco Choco said...
This comment has been removed by the author.
geraugebang said...

bukan kaki la adik-adik ku sayang. Ain n love.. Rasa kak gerau oyster. panggilnya kat Jepun kaki yeer. he he he. kelakor la pulak ek. Salam kenal dari kak gerau.

blogresipi.com said...

Salam Kak Fae,
Adoiiiiii...cedappnyer!!!! dah dua kali tgk menu celup2 nie.. geramnyer!!!

LOVE2COOK said...

Kihkihkih~ oyster erk??? ingatkan kaki apa tuh smlm!

KakGerau, tks ya...kihkihkih! Tergelak Love...KakAin, we were in the same boat! ;)

TintaCyber/DapurkuBerasap said...

kak fae tahu tak..kalau buat sup ayam.bahagian kaki tu saya yg punya...org lain tak boleh mkn...anak2 pun suka kaki ayam...ayah dia org pulak marah kami mkn kaki....i'm a kaki ayam Lover...shud try this new resepi...:)

indahhouse said...

Salam kak fae,
Hu, ada lagi tak kaki yang bole dimakan tu? nak rasa cikit.. kiki. saya ketinggalan ketapi..

Scenery