Thursday, December 3, 2009

Terhangussss

Dari aritu lagi anak2 dok minta ibu buatkan Puding Gula Hangus... sian la pulak! Lagi pon arini otanjyoubi alang, ibu xde buat apa2 yg special. Ibu pon merajinkan la buatkan jugak puding ni...

Tapi kan... citernye...sedih sangat! Ibu dah penat2 buatkan untuk deyrang (bukan la penat mana pon! hehehe) deyrang tak nak makan..... uwwaaaa.... kata deyrang "nape puding nie oishikunai? mazui....nigai....". Hahaha.... al-kisahnye, ibu buat gula hangus tu.... sampai terhangussss betoi la! Dah tu masa bakar puding tu pon, ibu setkan suhu tinggi skit! kekononnya nak cepat masak... hah, amik ko ibu.... Last2 ibu kena abiskan sengsorang....huhuhu.

Tengok ar... dah macam gunung berapi kat atas tu... berlopak2... kihkihkih.

Puding Gula Hangus

Gula Hangus :

  • 1 cwn gula
  • 1 cwn air panas

Puding :

  • 4 biji telur
  • 500ml susu segar
  • 100g gula
  • 1sk esen vanila

1. Masak gula dengan api sederhana hingga hangus.

2. Masukkan air & masak seketika. Masukkan ke dalam loyang.

3. Pukul telur dengan gula & esen vanila.

4. Masukkan susu segar. Kacau sebati & tapis adunan ke dalam loyang gula hangus tadi.

5. Bakar pada suhu 170C selama 30~40 min. (letak dalam dulang yang diisi air - double boiled).

5 comments:

E-na Zarina said...

ooo ni versi bakar ye kak..e-na x pernah buat lagi, biasa kukus je....bole gak try nanti. Buat puding ni memang nak kena hati2 kat gula hangus tu kan...kalau lalai sket mmg jadi betul2 dgn namanya HANGUS..he he E-na pun fail gak bab2 ni...

blogresipi.com said...

ala hangus cikit je tue.. meh kite tolong perabis jugak meh.heheh

HaSue said...

sue pun kadang2 terhangus gak kak..kena hati2 masa memula hanguskan tu

geraugebang said...

TErhangus. Bukanke memang namanya puding gula hangus. apa lagi. kasi hangus la kan. ki ki ki.

Ummi said...

Salam Fa-e...xpa terhangus..kalu xndak bagi je kat akak..no hal..hehe

Scenery