Yang peliknye kalo adunan yang sama gak ibu masukkan dlm microwave tu jadik kek deyrang laju je... bila nampak ibu kuarkan dari periuk kukus & ibu sebut kueh... deyrang xbape bekenan! Pelikkan???? Agaknye ibu kena sebut kek kot! baru deyrang suke... hehehe! macam2 la kerenah anak2...
Apa2 pon thanks kat CMG. Ibu cilok kat umah dia la resipi nie...
Apam Pisang
- 1 cawan tepung gandum*
- 1/2 camca teh baking powder*(*digaul dan diayak)
- 2 biji telur gred A
- 100 ml minyak jagung (atau mentega cair)
- 1/4 cawan gula
- 4 biji pisang emas, sederhana besar*
- 1/2 camca teh soda bicarbonate*
- Secubit garam*(*disatukan dan lecek hingga halus)
2. Panaskan kukusan, sediakan acuan kegemaran , sapu dengan sedikit minyak pada acuan, panaskan 2 minit. Tuang adunan apam 3/4 penuh dan kukus 12 - 15 minit. Buat hingga siap.
3. Balut tutup kukus dengan kitchen towel untuk mengelakkan air menitis atas apam.
4. Keluarkan dan boleh dihidang bersama kelapa parut atau begitu sahaja.
2 comments:
sedapnya apam!! kat umah ni , kuih2 pun tak berapa jalan.
budak2 memang tak berapa suke kueh kan kak.. kalau kek, cekelat laju ler... nasib le ibu kena perabihkan. hehehe..
Post a Comment