Nape ibu tak buat coq badak? Coq badak kan ke lagi sedap, pedas2 gitew... Jawabnye sebab ibu malasss nak buat intinye... Apa salahnye sesekali kite pekena kueh yg manis2 pulak yea!
Kueh Keria
- Ubi Keledek (rebus & lecekkan)
- Tepung Gandum + sedikit Tepung Ubi
- Secubit Garam
- Gula + sedikit Air
- Minyak untuk menggoreng
1. Gaul rata ubi keledek, tepung & sedikit garam hingga jadi doh.
2. Bentukkan adunan bulat2 kecil & lubangkan macam bentuk gelang.
3. Goreng seperti biasa. Ketepikan.
4. Masak gula & sedikit air hingga agak likat.
5. Masukkan kueh yang digoreng tadi.
6. Kacau rata hingga gula bersalut pada kueh.
7 comments:
ni fav ain ni!! pernah buat gak sekali, pas tu main beli aje. bdk2 tak suka, ain pun takat makan 2 3 ketui je. cuma kepuasan makan yg sendiri buat ngan beli je le yg berbeza!!!
Salam kak fae,
wah..keria. baru balik makan keria umah kak Ika. makan kat sini lagi bole kak? hehe
moleknya keria dia..., kite punya ari tu, x cntik lah! sedapnya inum ptg..
lama x makan.. peberet gak nihh`
kiut2 belaka eria akak nie.. kite buat susah nk agak tepung.selalu kematu je...:)
kiut miut keria kak fae ni...e-na x pandai nk wat gula tu jd cntik...
bukan jer comey..tp nmpk sedap laaa kak..nak 3 ketui
Post a Comment