Thursday, November 5, 2009

Versi Ke-2

Hahaha... pulut lagik! Sebenornye, kukus pulut yg sama gak ngan pulut inti tu, cuma yg nie versi kedua... versi PEDASSSSS

Ibu xbape gemor yg manis, so untuk anak2 buat pulut inti & untuk ibu buat Pulut Sambal Kelapa.

Ok... yg nie ibu sorang je ekk... anak2 no entry! Lagipon, memang xyah pelawa kat anak2, deyrang mmg tolaknye lah... deyrang bukannya makan pedas.

Pulut Sambal Kelapa

  • Pulut
  • Santan
  • Kelapa Parut
  • Cili Kering
  • Bawang + Bawang Putih
  • Udang Kering
  • Jintan Manis
  • Gula
  • Garam
  • Daun Pandan
  • Kunyit Serbuk
1. Pulut dicuci bersih & toskan.

2. Kukus pulut bersama santan, sedikit garam & daun pandan.

3. Untuk intinye, kisar cili kering, bawang + bawang putih, udang kering & jintan manis.

4. Tumis bahan kisar hingga naik bau. Masukkan kelapa parut, kunyit serbuk, gaul sebati & masak hingga agak kering.

5. Perasakan dengan gula & garam.

3 comments:

ain said...

ada versi ke 2 lagi tu!!! tp kali ni, ain surrender ler...tak tahan pedasss!!!!

MamaFaMi said...

Mama pun suka pulut tapi disebabkan orang kata pulut tu angin, dahlah kena kurangkan sket makan... sedap tul nampak pulut inti pedas Fa'e ni...

blogresipi said...

Alahai cantik cantiknye pulut tue... geram nampak la...

Scenery