Thursday, November 5, 2009

Chiken Pilaf

Haha...minggu lepas gi klinik, dpt la satu buku nie...(Seikatsu Kaizen Recipe). Dalam buku tu ada satu recipe untuk nasi yg agak mudah & yang pastinye oishisou... tulis kat ctu Chiken Pirafu (Chiken Pilaf).

Ibu pon sesaja la mencuba, emmm... ok... mr hb siap cakap oshiiii...(tu yg penting!) hahaha...

Jom kite tengok model ibu beraksi... ahaks!

Chiken Pilaf
  • Beras (basmathi lagi sedap kot!)
  • Isi Ayam
  • Paprika potong dadu (ganti ngan carrot - xde stok paprika)
  • Cendawan
  • Bawang + Bawang Putih
  • Butter
  • Air
  • Perasa Sup Ayam @ Kiub Ayam @ Dashi
  • Garam
  • Lada Sulah
  • Italian Paseri (x guna - xde stok hehehe...)
1. Potong isi ayam kecil2 & perapkan dengan sedikit garam & lada sulah.

2. Cuci beras mcm biasa & toskan.

3. Tumis bawang + bawang putih ngan butter smpi naik bau.

4. Masukkan ayam yg diperap tadi & perasa sup ayam @ kiub ayam.

5. Kemudian masukkan air & beras. Rasakan dengan sedikit garam & lada sulah. Masukkan carrot (kalo guna paprika x perlu masukkan lagi).

6. Masak seperti biasa dgn rice cooker.

7. Setelah masak, gemburkan nasi & masukkan cendawan bersama paprika (kalo guna paprika). Biar masak atas wap aje.

8. Kacau nasi biar rata bersama cendawan & paprika. Siap.

2 comments:

ain said...

mcm sedap je ni!!! masuk list la!hihi

indahhouse said...

Salam kak fae,
gulp! mesti sedap tu. kombinasi nasi ngan cendawan ngan ayam...yummy...!

Scenery