Wednesday, November 18, 2009

Mirror..Mirror..

Buat gempaq skit tajuknye tu... kihkihkih... Ni kes nengok Peach Mirror Pudding kat umah k ummi kite yang tersohor tu le... maka ibu pon tirgoda gak!

Selongkar dlm kocek doraemon ibu, yang ada cuma mango...peachnye xde! Alahai, tak kisah la tukar skit dr recipe k ummi tu...hehehe! K ummi, ya ampunnn... mohon laluan peach mirror pudding ditukau jadi Mango Mirror Pudding yea!

Jom kita tengok mirror kat cni bersinar ke... lutsinar... hahaha

Alalala... x bersinar cam yg k ummi buat la.... mango tu men tabur je! x sempat ibu nak touch up cun2, buah tu kecik2 no ! (ish..ish.. salahkan buah tu pulak!)

Ok, nih posisi tepi pulak... lapisan atas tu, kelabu semacam je... hahaha, ni sebab xde pewarna kuning ar...

Dah la ibu oi! jom kita makan la... dok buat tayangan gambar bukannye kenyang pon! K ummi minta halal yea resipi nye... saya cnp je nih!

Mango Mirror Pudding

Lapisan Bawah :

  • 300 ml air
  • 150 jus mango
  • 450 ml susu segar
  • 150 gm gula
  • 30 gm instant jelly
  • 40 gm tepung kastad
  • 1/2 sudu teh rata garam
  • 2 biji kuning telur
  • sedikit esen vanila
Lapisan Atas :

  • 650 air + lebihan jus mango (jika ada)
  • 60 gm gula (kalau ada lebihan jus tadi, bolehlah kurangkan gula kepada 30 gm)
  • 25 gm instant jelly
  • sedikit esen mango (*akak xda ni)
  • 2 titik pewarna lemon yellow (akak letak je pewarna kuning)
Hiasan :

  • Buah mango
1. Untuk Lapisan Bawah : Dalam periuk, satukan semua bahan bawah, kacau sebati baru dijerangkan atas api sederhana perlahan. Ini untuk mengelakkan adunan jadi berbintil-bintil.

2. Sentiasa kacau adunan, masak sehingga agak pekat. (lebihkurang 8-10 minit). Tuangkan ke dalam acuan dessert. (*akak basahkan dulu acuan sebelum dituang adunan).

3. Biar dessert sejuk/keras, bolehlah taburkan buah mango.

4. Untuk Lapisan Atas : Satukan juga semua bahan, masak sehingga mendidih.

5. Tuangkan ke dalam mangkuk dessert tadi perlahan-lahan. (Kena tuang perlahan kerana dessert agak lembut, takut nanti lapisan bawah pecah dan berselerak).

6. Bila dah sejuk, masukkan ke dalam fridge. Enak dimakan sejuk.

10 comments:

ticnube said...

wow puding..caramel ke ? alahaii i love puddings./... ske..ske ..sedap nye.. hobi mmg ske msak ke sis...

ain said...

dah buat dah dia. ain plan nak buat gak. baru beli peach semlm. kalau ajin, hari ni kot. kalau takkkk..... ntah bila ekh..?hihi

indahhouse said...

Salam kak fae,
mirror oh mirror. teringat agar2 cermin adik saya. tak pernah try buat lagi puding ni. sedap kak?
nak 1 slice bole? hihi

Am-flora said...

salam tuan umah? wah! sedapnya desert mmg antu kite tu! kite pun baruberangan nak buat tapi mlm tadi x menjadi pulak may be nengoklah nanti!

ikiqzana said...

nmpk sedap puding ni sis..
bole cuba.

Ummi said...

Salam Fa'e..wah ok la tu..kreatif pun, guna manggo ok gak eh..tp kalu dpt rasa peach lg sodap dgn jus peach tuh..xpa lain kali leh guna peach lak kan...tu elok je bercermin puding tu..ok what..!

E-na Zarina said...

amboiii k. fae bermirror-mirror lg.... nak jugakkk

iu rf said...

kak..suke.. rajin akak..

blogresipi said...

Wah wah dah sampai jepun resipi puding dari kuantan nie... nak sebekas. puding cekelat kite dah habes dah kak fae :)

google said...

walawey.... sungguh menyelerakan... tetiba plak ras lapo..huhuhu de

Scenery