Dah sampai kat umah masa dok kemas barang2 tu sume nak masuk esbok, baru prasan tofu tu.... alahai, nak wat masak apa lak aih!
Emm... last2 jadik la Agedashitofu, masakan owg jepun.... Mr hb memang sukak segala jenis tofu ni, so buat masak apa pon sedap je! hehehe.... Tapi kalo ikut owg jepun, deyrang letak dashi (stok ikan). Ibu ubah skit ar.... ikut citarasa ibu.... kihkihkih.
Agedashitofu
- 2blok Silk Tofu
- 1cwn Air
- 1sb Kicap manis
- 1sb Sos Tiram
- Secubit Garam
- Secubit Kiub Ayam
- 1biji Telur Putih
- Tepung Jagung
Hiasan :
- Daun Bawang
- Bijan
1. Satukan semua bahan2 kecuali tofu, telur & tpg jagung. Masak atas api sederhana.
2. Kemudian masukkan telur putih yg tlh dikacau. Dengan menggunakan acuan roti jala putar kedalam (1) sambil kacau kuah.
3. Akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung masak hingga agak likat.
4. Letakkan tofu didalam piring dan simbah dengan kuah telur.
5. Bolehlah dihias mengikut citarasa sendiri.
6. Sedap dimakan panas2 ngan nasi putih dan sedap juga dimakan begitu saja.
4 comments:
tak pernah masak tofu lembut!! but we all suka hot plate tofu!!
cantik akak deco tofu nie.. ini tofu jepun la kot ye kak fae? kite bab2 tofu ni jakun sikit.heheh
salam Fae, sedap dan menyelerakan tgk tofu lembut nih..lama dah x masak2 camni..hehe..bagus nk diet nih..ececee..konon2 laa..Tp tengok brownies, tgk mee rebus semua lak naakkk..hhuhuu
Salam kak fa'e,
ooo.. tu rupanya tofu jepun..
cayok kak..
Post a Comment