Sarapan ngan Kueh Ketayap
Minum petang ngan Kueh Serimuka (ni kes xsabo nak makan, blom sejuk dah potong...emm, kan dah xmacho)
Resipi Ketayap :
Kulit ;
500gm Tepung
2biji Telur
125ml Santan
125ml Air
Pewarna Hijau @ Air perahan pandan
Secubit Garam
Inti ;
1biji Kelapa Parut
125gm Gula Merah
250gm Gula Putih
Secubit Garam
1) Untuk inti, satukan bahan2 inti, kacau sebati & masak sehingga likat.
2) Untuk kulit, satukan bahan2 kulit & kacau sebati. Kalo pekat tambahkan skit air.
3) Masak adunan kulit seperti dadar, letak inti & gulung.
4) Dekiagari.
* Resipi atas permintaan Naishim
4 comments:
amboiiii rajinnya diaaaa!!!!!
sdpnyeerrr kak faridah!! terlioq btoi tgk~hee
kak faridah sihat?
kak rozee ckp kak faridah kena beguk... daijyobu...??
eh ehhh..... cam ade kt malaysia jjjeeerrr. ye x ye jugak kan.. xkan la org jepun nak jual kuih seri muke bagai plak kan? da tentu la buat sendrik..heheheheh
ain - xde la rajin mana pon k ain...baru baik demam ni, tingin lak nak makan kueh2 org lama ni...
aisha - hihi...mai la umah! bukannya jauh manapon! bukannya beguk... demam + bengkak cantik. tu pasal abg elmi call bebudak msia tanyakan nila...(ikut petua org dolu2, bubuh nila kat tmpt sakit tu) tapi alhamdulillah, dah baik & bengkak pon dah surut skit!
afiq - pandai pon ko dek non...buat soklan jawab sendrik!
Post a Comment