Tuesday, June 2, 2009

Bento Anak2

Susah gak kalo anak2 sekolah tak sama nie... along kat shougakko & alang/acik lak masih kat youchien. Bukannya apa, mslh probelemnya...bento la! Menu deyrang bukannya sama! Susah ar kalo nak ikut betol2 menu memasing! Jenuh la ibu nak siapkan!

Katalah menu along ada kekki bla3, menu alang/acik lak ada omuraisu bla3.... Camne nak ikut sume menu yg ada tu? hahaha.... jadik, ibu pon wat mengikut kepakaran ibu la...hihihi....amik jln mudah, biar ada gak salah satu menu dr yg tersenarai tu & bagi je kat anak2 bawa bento termasuk ngan abahnye sekali! kwang3... Takde la anak2 rasa xsonok nengok tomodachi makan len dr deyrang! huhuhu... Sekurangnye ada gak mende yg sama!...

Ni la kekki yg paling mudah & simple nak wat pagi2 subuh shapei bagi anak2 bawa bento kalo ada menu kekki... Kek Batik Milo

Ni lak Omuraisu owang pemaleh mcm ibu, sampaikan salad pon dah tak potong...men hentam letak sekeping cmtu jea...

Kek Batik

Biskut Marie 1/2kg

Susu Pekat Manis 1/2cwn

Gula 1/2cwn

Milo/Koko 1/2cwn

Telur 5-6biji

Butter 1/2cwn

Air sejuk(ais) 1/2cwn

1) Kacau gula & butter (cairkn terlbh dulu), masukkan telur satu2

2) Milo + susu + air sejuk kacau hgg rata & masukkn bhgn (1)

3) Kacau atas api sederhana hgg pekat

4) Patah 2 biskut marie & masukkan dlm adunan, kacau rata.

5) Masukkn dlm loyang & mampatkn, masukkn dlm peti sejuk....

6) Dekiagari

Resipi atas permintaan anak sedara ibu (~akhis~)

5 comments:

blogresipi said...

Yang kat tepi salad tu ikan salai ke akak? :)

+ akhis + said...

acik
nk resepi kek batik tu
da lama xbuat...
dulu msa f2 f3 selalu buat

Luth Textile said...

kek milo sedap!

ain said...

bento tu bekal ke fae..???

Fa'e said...

blogresipi - ijan...(is't right, akak call ijan?, muahhhaaa) yg kat tepi tu bukannye ikan salai...xkuasa akak nak salai menyalai nie! hehehe, tu daging burger jea...

akhis - aah! acik dah letak pon resipi yg ko minta...hai anak sedara acik sorang nie! kene rajin masuk dapur lah yea...dah coti2 nie!

luth - hai adikku sorang nie...meh le jln umah akak, boleh akak watkan utk luth...

ain - aah! betol k ain, A++ skali lagik utk k ain....hahaha. bento = bekal. skoll kat cni xde kantin cam msia. time rehat, sume makan sama2 kat dlm kelas. skoll sediakn kyoushoku = makanan subsidi sekolah so adala menu deyrang. tu pasal nak kene sediakn bento yg lbh krg same gak dgn tomodachinye kyoushoku. huhuhu...pjg lak saye berceloteh yea...xcukup m/surat nak citer pasal jopun nie kang! hahaha....

Scenery