Monday, May 9, 2011

Selamat Hari Ibu

Selamat Hari Ibu untuk semua yang bergelar ibu, mak, mama, ummi & yang semaksud dengannya....

Hari sabtu lepas, terusik hati ibu.... anak2 ibu datang sorang2 peluk & cium ibu sambil ucap selamat hari ibu...walopun dalam masa yang sama...alang tanya "ibu, hari ibu tu bila? hari ni (sabtu) ke... esok (ahad)?"... acik pon tanya jugak..."ibu, hari ibu tu hari jadi ibu ke?...."

Pemberian dari anak2 ibu...

Ahhhh....anak2 ibu.... terharu ibu ngan ingatan anak2 ibu sume.... hai, macam tu la gelagat anak2...Bukan tu aje...siap bagi adiah lagi tu...itu yang buat ibu lebih terkedu!

Kad pink & biru tu dari acik & acu....deyrang buat kat tadika, cikgu2 deyrang suruh buat la tu... Acik dah faham la jugak, yang acu tu tak faham apa benda pon! Main bagi je kat ibu... tak tau menahu pon!

Acik pula siap cakap..." Acik tak tahu nak lukis ibu pakai tudung la ibu...acik lukis muka ibu pakai rambut..." hehehe, acik...acik... then ibu pun cakap la..." rambut ibu bukan mcm ni..." Laju je acik jawab " emm...acik pon tak tau nak lukis ibu rambut pendek! ". Hahahaha....anak ibu sorang ni...

Along & alang pula bagi bunga... Ibu tanya la deyrang beli kat mana? Dapat duit kat mana? Ibu & abah tak bagi duit pon! Alang cakap la..." Alang beli kat koperasi sekolah, cikgu jual. Masa nak beli tu cikgu tanya nak bagi kat sape? Alang cakap la nak bagi kat ibu... Cikgu cakap kat alang...bagus...bagus... ". Bukan main suka alang bila cikgu cakap bagus kat dia!

Along pula jawab " Along simpan duit sekolah yang ibu bagi tiap2 hari tu... tak mahal la ibu, murah je... tapi kan ibu, kawan along cakap, buat apa beli... bagi hadiah yang buat sendiri lagi baik! baru orang lebih suka!" ... "betul ke ibu? tapi along tak tau nak buat bunga sendiri....takpe la...tahun depan along belajar buat sendiri la...ibu suka tak?". Ibu sukaaaa....sangat!

Alahai anak ibu....Sayangggg anak2 ibu sume... Apa2 pon ibu appreciate sangat ! Alhamdulillah dengan adanya ingatan dari anak2 ibu...

2 comments:

Ummi said...

Selamat Hari Ibu buat Fae', semoga sentiasa dlm lindungan Allah swt selalu...

openid said...

Salam Kak Fae,
Lama nya kite tak datang melawat kak Fae...maaf ye kak. Akak apa khabar? sedar2 akak dah balik Msia ye...
Selamat hari ibu buat kak Fae... semoga sentiasa ceria disamping suami dan anak2 tersayang :)
Ijan

Scenery