Friday, April 8, 2011

Hentam je!

Minggu lepas lagi beli mince nie... tapi tak berkesempatan nak masak2 apa yang patut! Ntah macam mana la 2 hari lepas tu tetiba tingat nak masak spaghetti sebabnya nengok ada la sebungkus lagi spaghetti tu... & tingat la jugak ada mince yang beli last week tu!

Spaghetti Tomyam yang amat simple & senang!

Apa lagi, balik dari keja ibu pon bertungkus lumus la menyediakan Spaghetti Tomyam... Hah! mana ibu dapat nama ni...ntah la main hentam je! Sebenornya...hehehe, sedia nak rebus spaghetti tu, bila nak buat kuahnya tetiba tgk takde la pulak tomato soup! Alahai...lupa la tomato soup dah abissss..... Emmm... nak tak nak ibu buat je apa yang ada kat dalam esbok tu!

Alhamdulillah, resipi hentam kromo tu menjadi gak & licin kat anak2 ibu... Anak2 siap cakap "ibu, nanti masak lagi yea... oishikatta ibu no ryouri"..... Rasanya bukan licin sebab oishi kot... tapi licin sebab lapar & ibu dah jarang2 masak! (air tangan ibu la katakannn...hehehe)

Spaghetti Tomyam

  • Spaghetti (rebus macam biasa)
  • Mince
  • Bawang Besar (potong dadu)
  • Tomato (potong dadu)
  • Perencah Tomyam
  • Sos Tiram
  • Sos Cili
  • Sos Tomato
  • Garam
  • Gula

1. Panaskan minyak, tumis bawang besar yang dipotong dadu sehingga naik aromanya.

2. Masukkan mince goreng sedikit. Kemudian masukkan perencah tomyam. Boleh juga dilcampurkan sedikit cili kisar kalau nak lebih pedas. Gaul rata.

3. Masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato dan gula. Masak sehingga daging empuk. Bolehlah ditambah air kalau agak kering.

4. Rasakan dengan sedikit garam (ibu tak letak garam dah sebab perencah tomyam tu dah masin).

5. Akhir sekali masukkan tomato yang dipotong dadu. Siap untuk dihidangkan bersama spaghetti.

No comments:

Scenery