Monday, February 28, 2011

6 Perkara Allah Sembunyikan

Sekadar renungan bersama. Dapat dari teman Asyiqah Falah.

UMAR BIN KHATTAB R.A. BERKATA :

1. Allah menyembunyikan keredhaan dalam ketaatan. Allah tidak menzahirkan penerimaan atas amalan-amalan ketaatan yang kita persembahkan kepadaNya supaya kita tidak kecewa diatas amalan tersebut dengan hikmah agar kita terus melakukan amalan tersebut walaupun terdapat sedikit kecacatan yang kita tidak ketahui.

2. Allah menyembunyikan kemurkaan diatas kemaksiatan kita. Allah tidak menarik nikmat dan kemewahan daripada seseorang, walaupun nikmat yang Allah anugerahkan kepada kita digunakan untuk kemaksiatan kerana Allah masih bersifat rahmat. Sedangkan sebenarnya allah murka kepada kita. Sepatutnya kita gunakan peluang ini untuk bertaubat kepada Allah swt.

3. Allah menyembunyikan kedatangan malam Lailatul Qadar pada tarikh tertentu agar hambaNya tidak melakukan ibadat pada malam tersebut sahaja dan berpesta maksiat pada malam-malam yang lain. Oleh itu Allah menghekendaki hambaNya melakukan ketaatan sepanjang bulan ramadhan dan sepanjang hayat.

4. Allah menyembunyikan wali-wali Allah atau hambaNya yang dikasihi supaya manusia tidak menghina atau menyembah wali-wali tersebut. Sesungguhnya wali Allah akan dibenci oleh mereka yang bertuhankan hawa nafsu kerana wali-wali Allah tidak pernah menaruh hati sedikit pun pada tawaran-tawaran mereka.

5. Allah menyembunyikan tarikh kematian hambaNya dengan hikmah agar hambaNya sentiasa berhati-hati dalam menjalani kehidupan dan tidak melakukan kemaksiatan kerana mati akan tiba pada bila-bila masa sahaja. Jika Allah zahirkan tarikh dan tempat kematian pasti hambaNya tidak dapat menjalani kehidupan ini dengan lebih sempurna, lihatlah banduan yang berada dibilik akhir sebelum dihukum gantung, mereka telah hilang akal dan melakukan perkara diluar akal kerana akal mereka sudah tidak berfungsi lagi.

6. Allah menyembunyikan solat kita yang terbaik disisiNya dengan hikmah supaya kita terus beribadat dan solat kepadaNya sepanjang hayat. Jika Allah zahirkan penerimaan solat kita pasti kita akan bermegah sesama manusia dan akan lalai serta mengambil peluang untuk melakukan maksiat.

Begitulah luasnya rahsia disisi Allah Yang Maha Esa.

No comments:

Scenery