Wednesday, November 19, 2008

PETUA-PETUA DI DAPUR

1. KUPAS BAWANG
Untuk mengelakkan mata berair semasa kupas bawang, rendam bawang didalam bekas berair.

2. MEMILIH IKAN SEGAR
Pastikan mata yang jernih, tidak berbau, warna kulit yg bersinar, insang berwarna merah jambu, isi yang kejal.

3. ATASI MASAKAN TERLALU MASIN.
Masukan Ubi kentang yang dipotong dadu atau buah pisang mudah yang dihiris.

4. MENGHILANG BAU HANYIR IKAN PATIN
Basuh denga air beras yang telah dicampur dengan asam jawa kemudian dibilas dengan air mengalir.

5. MEMUTIHKAN NASI
Masukan satu sudu kecil air limau nipis semasa memasak nasi.

6. ELAK PEMBIAKAN KUTU BERAS
Letakkan cili kering di dalam bekas beras dan gaul.

7. MAKANAN SIHAT LAGI BERKAT
Sebelum mula memasak pastikan niat yang ikhlas berserta doa yang baik-baik dan kemudian setiap bahan mestilah dibasuh dengan air yang mengalir, berselawatlah banyak-banyak semasa memasak dan selepas siap semua masakan mestilah ditutup .

(dipetik dari petua Chef Sabri @ http://chefsabri.blogspot.com/)

No comments:

Scenery