Blog mengenai menu masakan hasil dari gadingan tangan kiri dan kanan ketika berada di dapur. Ada yang moden dan ada yang asli, ada juga mix dari gabungan idea ketika aku berada di Nippon...
Sunday, February 28, 2010
Ikhlas & bersihnya hati kanak2...
Saturday, February 27, 2010
Bayangkan ala2...
Rezeki dipagi hari...
Hari ni, rilek la skit boleh la berlengah2 nak buat sarapan & xyah siapkan bentou... Dok tengah berpikir nak wat sarapan apa, tetiba bunyi ting tong... Aik, sape la yang dtg pepagi hari ni... Along yang gi tengok sape tekan loceng tu...
Baru ibu dok intai2 dalam esbok nak kuarkan bahan2 nak wat udon je la... Along sengih2 dtg kat ibu siap ada pinggan kat tangan la hah! Along cakap, sumayyah bagi....
Alhamdulillah... rezeki dipagi hari... Tak jadi la ibu nak buat udon, simpan balik la bahan2 tu sume... Rezeki dah ada depan mata, xyah nak masak dah!
Terima kasih zaiti (jiran msia) bagikan Pulut Kuning + Kari Daging... Kenyang ibu sekeluarga pekena pulut kuning pepagi hari... alhamdulillah... (lagi lepak la ibu... hihihi)
Friday, February 26, 2010
Main tangkap muat je...
Negara Jiran
- 500g Ayam/Daging
- 50g Tepung Jagung
- 1biji Telur
- 1/2 Bawang Besar
- 1ulas Bawang Putih
- Garam & Lada Sulah
- Bawang Besar + Bawang Putih (dikisar)
- Kicap Manis
- Garam + Lada Sulah
- Kiub pati ayam/daging
- Tomato
- Air rebusan bakso
Salam Maulidur Rasul 1431H
Friday, February 19, 2010
Bhs melayu punye citer
Wednesday, February 17, 2010
Thanks love
Stok akhir...
Ni pulak untuk ibu & anak2... Sandwich Sardin. Terpaksa makan kosong camtu je, anak2 ibu ni cerewet cikit! Sayur mayur xmau! Kalo letak gak, mau deyrang amik buang sume... Rugi la pulak! Ikut je la selera bebudak.... Sardin ni pon stok akhir gak! huhuhu....
Tuesday, February 16, 2010
Happy Birthday Along
Pejam celik, pejam celik anak ibu yang sulong ni dah 9thn yea.... kejap je masa berlalu! Rasanya mcm baru lagi along dok belajar bertateh....hehehe, ngarut je ibu nie!
Ibu tak masak special apa pon! Along cuma minta ibu buatkan kek je utk otanjyoubi dia.... bagus anak ibu nie... sgt memahami ibu dia yang memang tak tau nak masak apa!.... hahaha. Kita layan kek je la....
Monday, February 15, 2010
Mai dari jauh....
Hari ni pon, dok bz ngan alang, acik & acu plak! Cuma along je la yang gi skool. Alang & acik oyasumi... cuti ganti sbb ari sabtu lepas yochien deyrang ada buat bazaar & pameran hasil kraftangan anak2. Nak ngadap pc ni pon sambil dok jerit2 kat deyrang gak la.... hahaha! (ibu depa jadik tarzan kejap).
Ok la, ibu pon xleh celoteh panjang. Jom kita makan duluuuu..... Kite pekena nasi Orz Mifalfil pulak! Mai dari jauh tu... dari Egypt nun! Masak nasi nie... bau harum semerbak satu umah! Bau beras yang digoreng.... Ibu dapat resipi nasi ni dr kawan egypt... dia dh lama balik negara dia pon & skrg nih dok bermastautin kat UK pulak! Thanks to sis Rihab.
Kalo ikutkan menu dr sis Rihab... makan ngan lauk ayam terong. Tapi kat umah xde stok terong la pulak! Jadi ibu wat Ayam Masak Merah aje la... & Sup Ayam untuk anak2 ibu yg xmau lauk pedas.... Nanti bebila, ibu buatkan ayam terong tu plak! Baru kena set menu Egyptian Cuisine.
Orz Mifalfil
- 4cwn Beras
- 1sk Garam
- Lada Hitam
- Minyak
2. Setelah agak perang, tapis keluarkan minyak.
3. Masukkan kedalam periuk nasi beras yang digoreng tadi bersama beras selebihnya dan juga garam & lada hitam. Gaul sebati & masak macam biasa.
Friday, February 12, 2010
Barang jualan licin...
Emmm... tu la ibu cakap, camne nak bisnes! Tak sompat nak iklankan, barang jualan dah licin awal2....
Masa dok makan tu, mr hb saje je perangatkan ibu... katanya, "ish! kalo bisnes betol, mau laku nie... kalah roll cake yang jual kat luar tu...". hahahaha... ada2 ja la darling kun nie! Saja nak kembangkan ibu yang dok sedia kembang & rendang dah nie...(gumok la tu...asik dok makan kek je!).
Tapi mmg lembut gilos roll cake nie... sekali ngadap je licin.... dapat resipi ni kat kertas iklan je! Senang & cepat je nak buat, bahan2 pon x byk mende.... Dah banyak kali gak la ibu buat, tapi kali nie saja nak promote skit! Baru hari senin lepas ibu buat, nie anak2 minta buat lagi... Resipi leh la tengok kat Sini, inti kat dalam tu leh letak je inti apa2 pon!
Nak wat bisnes????
Ibu dok tengah siapkan keje2 kat opis ibu tu la... atas permintaan anak2 ibu yang dok lepak kat umah seharian semalam. Ish! tak tau la anak2 ibu nie... baru je lepas makan pie, deyrang minta ibu buatkan roll cake plak! (semalam x sompat nak publish... arini baru ada masa skit!)
Dah siap keje menggulung sume tu... ibu pon gatai tangan gak! (ngalahkan budak kecik dpt cekelat!). Terlebih xsaited bila dpt shi-ru tokua merah tu...hehehe! Terus lekatkan kat plastik roll cake tu... Mr hb tgk je gelagat ibu... sambil sengeh2 senyum kambing... tetiba katanya "eh! dah mcm nak buat bisnes la pulak..."
Ibu nak wat bisnes??? kahkahkah! waras la gi ke ibu nie??? mau gelak tergoleng2 orang kat luar sana. Takde talent langsung!!! Anak berderet mcm gabak ketapi, ada hati nak bisnes konon! Jangan mimpi la dek non.... hehehe... takde terlintas langsung kat pikiran nie nak bisnes, sesaja tampal sticker tu. Dah orang bagi kat kite, tak tau nak tampal kat mana... kebetulan, dok tgh wat keje tu, trus tampal kat ctu je la....
Layan je la gambar hiasan semata2 nie... Vanilla & Choco Roll Cake.
Thursday, February 11, 2010
Public Holiday
Pastri :
- Tepung Gandum
- Butter
- Air Sejuk
- Telur
2. Masukkan air sejuk & telur. Uli sebati hingga jadi doh & tak melekat ditangan.
3. Bahagi doh kepada 2 bahagian.
4. Canaikan & letak satu bahagian doh atas loyang. Cucuk2 dengan garfu.
5. Bakar pada suhu 180C selama 10min.
6. Keluarkan dan isi dengan inti. Kemudian tutup inti dengan satu bahagian doh lagi.
7. Kelim pada bahagian keliling dengan garfu & cucuk2 atas doh.
8. Sapu kuning telur atas pastri & bakar pada suhu 180C selama 15 - 20 min.
9. Sejukkan, potong dan sedia untuk dihidangkan.
Inti :
- Tuna
- Bawang Besar (dipotong dadu kecil)
- Cili Padi
- Daun Bawang
- Lada Sulah
- Garam
2. Masukkan tuna, cili padi & daun bawang. Gaul sebati.
3. Akhir sekali masukkan lada sulah & garam.
Wednesday, February 10, 2010
Orang utara panggil...
Haha...jom kita wat kueh traditional ni pulak! Tengok kat dalam esbok tu ada baki pulut skit lagi... (owg mesti pelik ngan ibu nie.... beras pulut pon letak dlm esbok!). Tak tau nak buat apa. Sesaja jalan2 kat myresipi jumpa la kueh nie.... Ish! lama dh tak makan kueh nie sejak dok kat nihon, tirgoda la plak!
Wajik @ Pulut Kacau (ibu buat 1/2 adunan je..)
- 500g Beras Pulut
- 2cwn Santan Pekat
- 300g Gula Melaka @ Gula Merah
- 200g Gula Pasir
- 1cwn Air
- 1helai Daun Pandan
- Garam
2. Rebus gula melaka & gula pasir dengan air hingga mendidih. Tapiskan.
3. Panaskan semula gula yg ditapis tadi, masukkan daun pandan & secubit garam.
4. Setelah mendidih, masukkan santan pekat & biarkan merenih atas api kecil.
5. Setelah gula agak pekat & berkilat, masukkan pulut tadi. Gaul rata.
6. Setelah agak kering, keluarkan daun pandan. Masukkan pulut kedalam loyang.
7. Biarkan sejuk, bolehlah dipotong & hidangkan.
Tuesday, February 9, 2010
Kuah mesti banjir...
- Ketam
- Santan
- 1btg Serai
- 5-10btg Cili Kering
- 5ulas Bawang Merah
- 5ulas Bawang Putih
- Kunyit
- Garam
- Gula
- Nenas (ibu guna nenas dlm tin je!)
Monday, February 8, 2010
Dah mula panas...
Emm... microwave ibu tu dah mula panas la seminggu 2 nie.... hahaha.... xtau la kot sat gi penyakit M tu dtg semula kat tuan dia nie... emm, mau sejuk kejong balik! Jadi... sementara penyakit M tu dah pi jauh, baik ibu mulakan operasi membaking nie....
Buat roll cake je pon! Ok la, boleh jugak anak2 ibu makan balik skool nnt. Mula tu nak buat cream roll, sekali tgk alahai xde stok la pulak! Aaaaa.... tgk ada stoberi jem, ok gak!
Roll Cake (27 x 20cm)
- 2biji Telur
- 40g Tepung
- 10g Butter
- 30g Gula
- Krim @ jem secukupnya (apa2 jem yg disukai)
2. Setelah kembang & gebu, masukkan tepung, aduk rata dgn kaedah kaup balik.
3. Masukkan butter yang telah dicairkan terlebih dahulu. Kacau sebati.
4. Bakar pada suhu 170C selama lebih kurang 10 -12 min.
5. Sejukkan, sapu krim @ jem strawberi.
6. Gulung & hidangkan.
Friday, February 5, 2010
Ros jamu pizza...
Thursday, February 4, 2010
Mou Sanjyuhassai Ni Nattayo
Takde buat special apa pon... dah tua ar ....(mou 38sai ni nattayo!), hehehe.... kalo ikutkan ibu mmg malas la nak buat kek bagai tu, tapi anak2 ibu minta ibu buatkan jugak! Kata deyrang, "sian ibu, ibu punya otanjyoubi sape nak buatkan kek? nak beli kat luar xleh makan! ibu buat laa kek utk ibu...." , emmm... alahai anak2 ibu, tapi alhamdulillah anak2 ibu memahami situasi kita yg dok kat negara owg ni xleh makan sembarangan! Terharu ibu dengar anak2 ibu cakap camtu! Ok la ibu merajinkan jugak buatkan kek atas permintaan anak2 kesayangan ibu tu....
- 3/4cwn Tepung gandum
- 2/3cwn Gula
- 1sb Susu Segar
- 3biji Telur
- 2sb Butter
Wednesday, February 3, 2010
Nak buat lain jadik lain
Emmm.... len kali je la buat kek jagung tu! Tapi dh alang2 kuarkan sweet corn nie, buat je la Puding Jagung, sekejap je buatnye.... boleh jugak buat makan petang nnt bila anak2 balik skool. Hah! ni la keje owg malas... nak buat lain jadik lain...
Tuesday, February 2, 2010
Tak nak sosej pan
Sebenornye menu skool along ada makan bun, tu pasal la kene kejut cik BM tu bangun pepagi ari buatkan roti! Along dah pesan kat ibu dia tak nak sosej pan, ok la kite tukar selera skit. Jemu gak kan asik2 sosej je! Kali nie kite makan Kani Pan & Tamago Pan pulak!
Senang je... bukannye susah mana pon! Resipi bun asas, cuma tukar inti kat dalam tu letak crab stick & telur rebus je!
Kani & Tamago Pan
- 300g Tepung Roti
- 6sb Gula
- 2sk Yis
- 1sk Garam
- 1sk Pelembut Roti
- 3sb Mentega
- 200ml Susu Segar
- Crab Stick
- Telur Puyuh Rebus
- Sos Cili
- Cheese
2. Pilih button utk doh. Tunggu sehingga siap.
3. Keluarkan dr BM, tumbuk2 sedikit doh utk keluarkan angin.
4. Bahagi kepada beberapa bhgn. (ikut selera kebesaran bun yang dikehendaki)
5. Canai doh, sapu sedikit sos cili, taburkan cheese & letak crab stick @ telur rebus.
6. Gulung doh utk crab stick dan bulatkan doh utk telur rebus.
7. Rehatkan sebentar, biar doh mengembang.
8. Bakar pada suhu 180C selama lbh kurang 12min @ sehingga kekuningan.
Monday, February 1, 2010
Sedapnye nama
Sian la kat anak2 ibu! Ok la, ibu pon buat gak la Kek Batik Lepas nih! kihkihkih... Sedapnye nama... nak lepaskan kepingin makan kek la katakan!!!
Kek owg malas, tak yah bakaq! Namapon kek jugak! Buat pon men halai balai je.... Anak2 ibu pulun bukan men lagi sampaikan x tinggai kat abah dh! sib baik abah tak bape suke kek cekelat2 tu! xde la kempunan sgt kannnn.
Tomeinye... berchenta ibu
Dah sakit tumit kaki dok berdiri, mau masak pon nak cepat je... at last menu yang sempoi je la ibu hidangkan... Hihihi... nie menu semalam la....
Sejuk2 nie, hirup tomyam panas2 sedap kan.... Ibu pon buat la tomyam jernih, bak kata Ika "Clear Tomyam" hihihi.... sowi la Ika, k fae curi nama tomyam ika jap! Sebenornye, kes nak jimat tomyam paste tu.... so letak skit je la! janji ada rasa tomyam tu dah kira ok la kot....